Voorlezen en vertellen liggen in elkaars verlengde; in beide gevallen wil je een verhaal overdragen aan je publiek. Dat kan een fictief verhaal zijn, maar ook een speech, of een bijbeltekst. Maar waar de verteller de vrijheid neemt om die tekst ter plekke te laten ontstaan en zich vrij kan bewegen, is iemand die voorleest gebonden aan de tekst voor zijn neus en vaak ook aan één plek.
Goed voorlezen is een kunst op zich. Want hoe hou je je ogen bij de tekst, en maak je toch contact met je publiek? Hoe geef je een tekst weer in woorden die niet van jou zijn, en leg je er toch emotie en gevoel in?
In een workshop voorlezen werken we de deels met dezelfde technieken als bij vertellen: stemgebruik, ritme en ademhaling zijn ook hier belangrijk, evenals het beeldend maken van teksten. Maar daarnaast besteden we specifiek aandacht aan het contact met je luisteraars. Net als bij vertellen heeft iedereen zo zijn eigen stijl als het om voorlezen gaat, dus ik ga samen met jou op zoek naar wat bij jou past én bij de situatie waarin je leest.
Workshops voorlezen worden op maat gemaakt, neem voor meer informatie contact op.